Van angst en paniek naar rust: kalmeer je zenuwstelsel met hartcoherentie

  • Kristel Lochten

Angst is een onderdeel van mijn leven. Het ene moment staat het op de voorgrond, het andere moment heb ik er totaal geen last van. Tijdens mijn tweede zwangerschap, ontwikkelde ik echter naast angst ook paniek. Van doemscenario’s tot hyperalertheid: de angst dat ik “zomaar kon bevallen” (op straat of in een winkel) nam steeds grotere vormen aan. Mijn brein maakte overuren door allerlei scenario’s eindeloos af te spelen. Elke lichamelijke sensatie voelde als een waarschuwing, ik bleef zoveel mogelijk in of rondom huis. 

Hoewel onze dochter gezond (en gewoon thuis) geboren werd, bleef ík ‘aan’ staan. 

Ik kreeg last van hartkloppingen, duizeligheid en het idee dat ik flauw zou vallen, de controle zou verliezen. En dan die gedachten: “Wat als dit nooit meer weggaat?” “Mankeer ik iets aan mijn hart?” Regelmatig ging ik naar de huisarts of specialist voor onderzoek, maar er werd niets gevonden. Ik had mijn zenuwstelsel zo gevoelig gemaakt, dat het kleinste signaal mij volledig van slag kon brengen. 

Op zoek naar rust en controle 

Ik was zó bezig met mijn hartslag en lichamelijke signalen dat ik zelfs een smartwatch kocht om mijn hartslag en stressniveau te meten. Echt, de slechtste keuze ooit. Maar mensen met angst en paniek herkennen dit vast: de drang naar controle. En die werd alleen maar groter. Ik keek non-stop naar dat schermpje en interpreteerde élke verhoging als een risico. Ik ontwikkelde stress over mijn stress, zeg maar. 

Ik wilde héél graag van deze klachten af, en eigenlijk uit het niets kwam ik uit bij HeartMath® en hartcoherentie. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt: biofeedback, ademhaling, invloed op je zenuwstelsel… en dat alles meetbaar én onderbouwd met wetenschap. Juist omdat ik hou van duidelijkheid, controle en feiten, besloot ik deze technieken te gaan toepassen. 

Wat is HRV en wat betekent hartcoherentie? 

Je hartritme is continu in beweging. De tijd tussen twee hartslagen wisselt steeds. De variatie tussen die hartslagen heet hartslagvariabiliteit (HRV). HRV zegt veel over je veerkracht, vitaliteit en momentane staat van zijn. Het laat zien hoe flexibel jouw zenuwstelsel zich aanpast aan veranderingen. 

Analyse van HRV toont bovendien aan dat het hart gevoelig is voor emoties: stress of onrust maakt je hartritme chaotisch; rust en positieve gevoelens zorgen juist voor balans. 

De mate van samenhang in je hartritme noemen we hartcoherentie. Een coherent ritme ziet eruit als een vloeiende golf. Hartcoherentie brengt het hart, brein en zenuwstelsel in balans. HeartMath® is de grondlegger van dit concept. Vanuit jarenlang onderzoek hebben zij technieken ontwikkeld én apparatuur waarmee je dit patroon zichtbaar maakt. Zo krijg je realtime feedback op je hartritme. Laagdrempelig, concreet en bruikbaar. 

Ademhaling als sleutel naar rust 

Je kunt je HRV (en dus je innerlijke staat) beïnvloeden. De basis ligt in je ademhaling. Door je aandacht te richten op je hartgebied en daar rustig naartoe te ademen (Heart-Focused Breathing™), geef je een krachtig signaal aan je lichaam dat het veilig is. Dat verlaagt je stressrespons en brengt je zenuwstelsel in balans. 

Vanuit deze ademtechniek kun je verschillende oefeningen toepassen om bijvoorbeeld stress, angst of overprikkeling te verminderen. De effecten zijn voelbaar én meetbaar. 

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van ademhaling je parasympathisch zenuwstelsel activeert (je rustsysteem). En bij angst en paniek, waarbij je sympathisch systeem (de stressrespons) overactief is, is dat precies wat je nodig hebt. 

Wat ik ontdekte, was dat deze ademhalingsoefeningen mij een anker gaven. Iets wat ik altijd bij me heb, wat ik overal kan inzetten. Mijn lijf werd écht rustiger. Ik had controle maar nu op een manier die voor mij wérkte. En hoe rustiger mijn systeem werd, hoe meer ik ruimte kreeg om andere keuzes te maken en beter voor mezelf te zorgen. 

 

HeartMath® technieken en biofeedback bij Per4mance 

Inmiddels heb ik de praktijkopleiding van HeartMath® afgerond en zet ik zo nodig biofeedback, ademhaling en hartcoherentie in bij mijn coaching. Bij Per4mance werk ik met de emWave Pro, zodat jij ook kunt zien hoe jouw HRV reageert. 

Want wat je kunt meten, kun je ook leren sturen. En juist bij angst, paniek of burn-out helpt het enorm als je ziet dat jij jouw systeem zélf kunt beïnvloeden. Het is een enorme opluchting als je tools leert kennen waarmee je je zenuwstelsel kunt kalmeren. 

E-book Baas over je angst en paniek 

Over kalmeren gesproken… 
In het e-book Baas over je angst en paniek deel ik inzichten om je zenuwstelsel tot rust te brengen en een praktische methode die jou helpt de vicieuze angstcirkel te doorbreken. Naast ademhalingstechnieken leg ik ook de KALMTE methode uit: een praktische manier om angst te begrijpen en stap voor stap te verminderen. 

Wil je kennismaken of meer weten over coaching met HeartMath® bij Per4mance of over de KALMTE-methode? 

Vraag hieronder eenvoudig jouw gratis e-book aan of plan een gratis kennismakingsgesprek. 

Keep Kalm(te). Adem in. Adem uit. 

Baas over je angst en paniek

Download ons nieuwste ebook!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief