Welke stress heb jij?
Het is algemeen bekend: slechte stress maakt fysiek ziek. Maar wat weet jij van eustress? Zie het maar als eu(forische) stress, positief! Lees in deze blog hoe de 2 soorten stress voor of tegen jou werken.
Stress komt in vele vormen voor, en het is echt niet allemaal slecht! Er is stress die je negatief stemt en die kun je zelfs fysiek merken – dat noemen we distress. Maar stress kan ook een positieve impact hebben; eustress, dat is de stress die ons helpt groeien en presteren.
Wat is distress?
Distress is slechte stress. Distress ontstaat vaak door piekeren, negatieve gedachten of angst. Sociale media spelen hier ook een rol in. Als jij jouw tijdlijn niet slim inricht, stroomt die zomaar vol met verontrustende berichten zoals ongelukken, geweld en de zoveelste ramp. Ons brein is erop gericht om ons veilig te houden, dus het brein wil dit bericht juist graag lezen.Het brein denkt hiermee beter voorbereid te zijn op gevaren.
Maar als je er goed over nadenkt, is het niet slim om je energie te verspillen aan zaken waar je toch niets aan kunt veranderen. Het is net zo zinvol als je druk maken over de zon; die komt op en gaat onder, ongeacht wat wij daarvan vinden!
Onderschat nooit de impact van social media en ‘nieuws’
Dat negatief nieuws grote impact heeft blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Public Health. Onderzoekers volgden de reacties van 4.675 Amerikaanse volwassenen die tijdens de Boston Marathon-bomaanslag urenlang mediaberichten bekeken. En, wat bleek? Degenen die meer dan zes uur per dag het nieuws over de aanslag volgden, ervoeren een hoger stressniveau dan de mensen die er in het echt bij waren! Stel je dat eens voor: het kijken naar negatief nieuws over de aanslag geeft meer stress dan de aanslag zelf ervaren. Bizar hè.
Als je je beter wilt voelen, is het belangrijk om boven je instincten uit te stijgen. Je moet letterlijk jouw brein trainen om positief te denken, op een andere manier te kijken en op een andere manier met risico’s om te gaan. Positief zijn kost tijd en inzet maar als je in actie komt geeft het zeker resultaat.
Wat is eustress?
Positieve stress, oftewel eustress, helpt ons focussen en alert te blijven zonder dat het ons uitput. Bij eustress maakt het lichaam hormonen aan zoals adrenaline en dopamine, die energie en motivatie geven. Eustress ontstaat vaak bij uitdagingen die je aankunt en als zinvol beschouwt. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je controle hebt en daardoor de situatie met vertrouwen tegemoet treedt. Een fijne tegenhanger van de distress.
De betekenis staat niet vast
Maar hoe weet je of stress op het werk bijvoorbeeld eustress is of juist distress? Dat hangt voor een groot deel af van hoe je zelf over die drukte denkt. Vind je de werkdruk te hoog, dan reageert je lichaam anders dan wanneer je het ziet als “gezellig druk.”
Dr. Alia Crum en collega’s onderzochten in 2013 precies dit effect: hoe onze kijk op stress de reactie van ons lichaam beïnvloedt. Hun onderzoek toonde aan dat mensen die stress als schadelijk zagen, een vernauwing van de bloedvaten ervoeren, terwijl mensen die stress als een positieve uitdaging zagen, daar geen last van hadden. Dit toont aan dat hoe jij over stress denkt, invloed heeft op de fysieke effecten ervan.
Of iets leuk, uitdagend of frustrerend is, is een betekenis die jij eraan geeft. Niemand anders heeft de afstandsbediening, jij bent degene die het doet. De manier waarop jij betekenis geeft aan situaties is erg belangrijk. Zelden staan we hierbij stil, het zijn automatische patronen geworden. De kunst is om hierbij stil te staan en te bepalen welke andere betekenis je aan negatieve situaties kunt geven.
Dus zie jouw werkdruk de volgende keer maar als een gezellige uitdaging!
Meer weten over het besturen van jouw eigen brein, gevoelens en emoties? Dan is het boek Jezelf de Baas zeker iets voor jou. Bestel het hier voor jezelf of geef het cadeau aan een collega of familie.
Vind je dit interessant? In onze populaire 3-daagse training Persoonlijke Effectiviteit krijg je concrete handvatten en inzichten aangereikt, waarmee je zelf aan de slag kunt om o.a. voor meer rust voor jezelf te zorgen en om af te rekenen met belemmerende denkpatronen. Bekijk hier de actuele data en beschikbaarheid. We helpen je heel graag verder!