Veiligheid voorbij de regels: 5 principes rondom 'safety mistakes'
In de dynamische wereld van vandaag is veiligheid niet alleen een kwestie van regels volgen, maar van vakmanschap...
Intratuin Halsteren is niet zomaar een tuincentrum. Als één van de grootste en drukst bezochte tuincentra in Nederland, trekt het jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de sfeervolle kerstshow, een geliefde traditie in de regio.
Maar de echte magie gebeurt achter de schermen, waar de organisatie zich in de afgelopen jaren ontwikkelde van een hechte ‘familiecultuur’ naar een doelgerichte, presterende werkomgeving. Samen met trainingsbureau Per4mance zette Intratuin cruciale stappen om een cultuur van eigenaarschap en prestatie te creëren, waarin iedere medewerker zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Robert Kalter, directeur-eigenaar, en Luciëlle van Okkenburg, hoofd personeelszaken, vertellen hoe zij deze transitie aanpakten. Maar belangrijker nog: dit verhaal is van iedereen. Het zijn niet zij, maar met name al hun collega’s die samen de schouders eronder zetten om Intratuin Halsteren te maken tot wat het vandaag de dag is.
De cultuur was bij Intratuin Halsteren sterk gericht op saamhorigheid, wat de basis vormt van hun successen. Hoewel deze in de basis positief was, merkte het management dat medewerkers soms te voorzichtig met elkaar omgingen, wat verandering in de weg stond.
Om het potentieel van de medewerkers echt te benutten, was een stap naar een cultuur van openheid, eigenaarschap en verantwoordelijkheid noodzakelijk.
Om deze verandering te ondersteunen, organiseerden Luciëlle en Robert samen met Per4mance een reeks trainingen gericht op effectief leiderschap en samenwerken.
‘Ken ik mezelf? Dan pas kun je leidinggeven aan anderen’, aldus Luciëlle.
Alle leidinggevenden bij Intratuin Halsteren volgden 4 dagen training waarin zij leerden om gedrag van zichzelf en hun collega’s te (h)erkennen en te beïnvloeden. Dit gaf hen niet alleen inzicht in hun eigen stijl, maar ook in hoe ze anderen kunnen helpen groeien.
Medewerkers maakten kennis met tools om gedrag te (h)erkennen. De deurtjes en de 4 type medewerkers: dimmers, in de put denkers, bruistabletten en ventieltrekkers zijn inmiddels zo populair dat er zelfs filmpjes over gemaakt zijn. Hierin wordt door het personeel van Intratuin Halsteren aan nieuwkomers en flexkrachten uitgelegd wat de inhoud is van de typetjes en deurtjes.
Bij een cultuur van openheid hoort ook eerlijk zijn en elkaar feedback geven. Medewerkers leerden elkaar constructieve feedback geven via drie eenvoudige richtlijnen:
Deze training bleek een schot in de roos. Medewerkers voelen zich nu verantwoordelijker en spreken elkaar aan wanneer nodig, bijvoorbeeld tijdens pauzes. Het werkt zelfs zó goed dat er afscheid is genomen van het klokken van de pauzes. Medewerkers nemen nu zelf verantwoordelijkheid voor hun pauzetijden en spreken elkaar aan als dit nodig is.
Robert en Luciëlle zijn trots op de manier waarop de collega’s dit samen oppakken, zonder inmenging van bovenaf.
Een belangrijk uitgangspunt in de leiderschapsvisie van Intratuin Halsteren is dat iedereen zich mede-eigenaar voelt van de organisatie. Robert zegt: ‘het bedrijf is van alle collega’s’. Dit betekent dat de bijdrage van elke medewerker, op elk niveau, even waardevol is.
‘We geloven met elkaar dat sterk leiderschap hand in hand gaat met het ondersteunen van medewerkers in hun eigen ontwikkeling. We zijn iedere dag bezig met het beste in onszelf naar boven halen.’
Dit betekent dat zij gezamenlijk een nieuwe leiderschapsstijl voorleven. Een leiderschapsstijl die zich kenmerkt door:
Ze moedigen een open en eerlijke werkcultuur aan, waar nieuwe waarden en normen ontstaan door interactie en begrip.
Jaarlijks wordt een leiderschapsmeting gedaan, waarin medewerkers hun leidinggevende beoordelen. Medewerkers beantwoorden vragen zoals:
De aanpak zoals bij Intratuin blijkt zeer effectief. Uit de meest recente meting blijkt dat de organisatie inmiddels gemiddeld op leiderschapsniveau 5 staat — het niveau van de coachende leider. De coachende leider geeft leiding vanuit vertrouwen en stimuleert medewerkers om te groeien.
‘Mijn mening doet er niet toe, ik ben een passant die tijdelijk aanhaakt en er is om medewerkers zichzelf te laten ontwikkelen en dingen te leren’, deze uitspraak van Robert vat het mooi samen.
Onlangs kregen collega’s zelf de verantwoordelijkheid over een vernieuwingsproject: het opknappen van de kantine. Dit project werd georganiseerd met duidelijke afspraken over tijd, budget en haalbaarheid.
De vrijheid om binnen vastgestelde kaders beslissingen te nemen, zorgt ervoor dat we ons nog sterker verbonden voelen met Intratuin Halsteren.
Ook werden er commissies gevormd rond belangrijke thema’s als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, de Personeelsvertegenwoordiging, vertrouwenspersonen en bedrijfshulpverlening. Collega’s werden actief betrokken bij het maken van beleid en het organiseren van activiteiten binnen deze commissies. Dit gaf de medewerkers niet alleen meer invloed op hun werkomgeving, maar ook het gevoel dat ze echt bijdragen aan het succes van Intratuin Halsteren.
Bij Intratuin Halsteren werken collega’s van verschillende generaties samen, ieder met hun eigen gewoonten en voorkeuren. Toen bleek dat het toenemende telefoongebruik van jonge medewerkers (gen Z) een punt van aandacht was koos Luciëlle ervoor om in gesprek te gaan en oprechte nieuwsgierigheid te tonen:
‘ik heb er superrelaxed op gereageerd en ben in gesprek gegaan. Ik was namelijk écht nieuwsgierig naar wat er achter het gedrag zat’.
Het telefoongebruik droeg niet altijd bij aan de klantbeleving die de gastvrijheid van het tuincentrum moet voelen. Luciëlle besloot een werkgroep op te richten. Door open vragen te stellen, ontdekte ze dat deze generatie behoefte had aan duidelijke afspraken.
Zo ontstond de “Omgevingscheck”: medewerkers kijken eerst even om zich heen voordat ze de telefoon tijdens pauzes gebruiken.
Door dit gezamenlijke proces werd het eigenaarschap vergroot en bloeide Isabel, een werkgroepslid, op tot beheerder van het TikTok-account van Intratuin Halsteren, waar zij met bijna 30K volgers het bedrijf online vertegenwoordigt.
In zes weken tijd verandert Intratuin Halsteren ieder jaar in een magische winterwereld met een uitgebreide kerstshow. Deze drukke periode vraagt om passie en doorzettingsvermogen van het hele team. Het kerstfeest, dat na de feestdagen wordt georganiseerd door medewerkers zelf, is een belangrijk moment van ontlading en verbinding.
De organisatie van het kerstfeest en de kerstattentie gebeurt door medewerkers zelf. Het is voor de medewerkers een afsluiting van de drukste periode van het jaar. Het is een moment van ontlading en daarbij wordt uitgepakt. Deze vrijheid en verantwoordelijkheid toont hoe sterk de cultuur van vertrouwen en eigenaarschap binnen de organisatie is.
Voor Luciëlle en Robert is het dus ieder jaar weer een verrassing hoe zij kerst vieren met hun collega’s. Zij hoeven enkel als zichzelf op te komen dagen.
Luciëlle bevestigt dit met de uitspraak ‘ik kom hier iedere dag mezelf zijn’.
Intratuin Halsteren is vandaag de dag niet alleen een tuincentrum, maar een organisatie waar medewerkers écht betrokken worden en samen bouwen aan succes. Dankzij een doordachte aanpak, betrokken medewerkers en de samenwerking met Per4mance, is er een cultuur ontstaan waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt en met elkaar verbonden is.
Samen met alle collega’s, maken Luciëlle en Robert Intratuin Halsteren tot een inspirerend voorbeeld van hoe je als team kunt groeien en presteren.
Wil je meer weten over de cultuur bij Intratuin Halsteren? Overweeg dan om stage te lopen of een dag mee te draaien en leer van hun best practices in leiderschap en eigenaarschap.