Leiderschap is psychologie!

  • Marcel van Wiggen

De kerntaak van leidinggevenden is het omgaan met mensen. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers kunt lezen, goed contact maakt en begrijpt welke behoeften ze hebben? Hoe zorg je ervoor dat je een fijne en resultaat gerichte sfeer creëert waarin medewerkers met plezier hard werken? Eén op de vier leidinggevenden in Nederland slaagt hier goed in. De andere 75% helaas nog niet, maar hoe komt dat dan?

In de kern zijn er 2 redenen:

  • Sommige leidinggevenden zien hun kerntaak als het bereiken van resultaten en vinden het menselijke deel daardoor ondergeschikt. Alles moet wijken voor resultaten, wat zelden een positief effect heeft op de motivatie van medewerkers.
  • Veel leidinggevenden realiseren zich ten volste dat het allemaal start bij de medewerkers, maar hebben zich nooit echt verdiept in de psychologie van de mens.

Psychologie komt echter voor in vrijwel alle aspecten van leiderschap. In deze blog lees je een aantal voorbeelden:

Persoonlijkheidskenmerken

Verschillende medewerkers hebben verschillende persoonlijkheden en kenmerken. Om goed te kunnen samenwerken is het belangrijk dat leidinggevenden deze herkennen en hierop anticiperen.

Communicatie

Begrip van communicatiestijlen en non-verbale signalen helpt leidinggevenden om effectiever te communiceren. Ze kunnen hun boodschap aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van individuele medewerkers.

Motivatie en drijfveren

Mensen worden gemotiveerd door verschillende factoren, zoals autonomie, erkenning, en het gevoel van competentie. Leiders moeten in staat zijn deze individuele motivatoren te identificeren en te gebruiken om een positieve invloed op hun team uit te oefenen.

Groepsdynamiek

Leiders moeten begrip hebben van groepsdynamiek om effectieve teams te bouwen en te leiden. Psychologische processen zoals groepscohesie, sociale invloed en groepsnormen spelen een rol in hoe een team functioneert. Een leider moet in staat zijn om deze dynamieken te begrijpen en te beïnvloeden om een positieve teamcultuur te bevorderen.

Weerstand bij verandering

Mensen hebben vaak weerstand tegen verandering, en leiders moeten begrijpen hoe ze deze weerstand kunnen overwinnen door communicatie, betrokkenheid en het creëren van een positieve veranderingssfeer.

Stressmanagement

Leidinggevenden met kennis van stressfactoren kunnen strategieën toepassen om stress op de werkplek te verminderen. Dit kan het welzijn van medewerkers verbeteren en de productiviteit verhogen.

 

Dit is slechts een greep uit de onderwerpen die met een klein stukje psychologische kennis een stuk effectiever kunnen worden ingevuld. Het begrijpen van psychologische aspecten helpt leiders om effectieve beslissingen te nemen, positieve relaties op te bouwen en een gezonde werkomgeving te creëren. Leiderschap is niet alleen een reeks vaardigheden en gedragingen, maar ook een diepgaand begrip van menselijk gedrag en motivatie.

Wil jij een spoedcursus Leiderschap en Psychologie om nog beter (en leuker) je werk te kunnen doen? Kijk dan naar ons trainingsaanbod of specifiek naar onze training Effectief Leiderschap.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief