Blog

Leidinggeven zonder “strepen” op je mouw

  • Frits Galle

Je bent naast je werk, verantwoordelijk voor het coördineren, sturen en plannen van de dagelijkse werkzaamheden van een groep collega’s. Je hebt echter niet de volledige eindverantwoordelijkheid (strepen) ontvangen, waar ligt dan de grens tussen aansturen en meewerken?

Wanneer je hierover nadenkt lijkt die grens bijna op een ‘mission impossible’. In de meeste gevallen zijn je taken redelijk goed omschreven in bijvoorbeeld een functieomschrijving. Maar dan nog zijn er altijd situaties waarin je keuzes moet maken. Bijvoorbeeld bij: verhoogde werkdruk, overwerk, technische storingen, vakantieplanning, vrijdagverlof, verzuim, etc. Situaties, die vaak niet op zichzelf staan en elkaar meestal ook nog versterken. Wat doe je dan?

Nieuwe prioriteiten stellen, het team stimuleren om een “tandje bij te schakelen”, anders in te zetten of het toch zelf maar even doen. De keuzes, die je maakt zijn afhankelijk van hoe je jezelf hebt gepositioneerd in het team, hoe de collega’s naar je kijken, maar zeker ook hoe jij in staat bent je collega’s effectief te beïnvloeden. Vaardigheden die je kunt aanleren en afstemmen op de kwaliteiten van je team. Maar naast de benodigde kennis en vaardigheden is het eigenlijk nog belangrijker om je rol met overtuiging en positieve energie uit te voeren. Daarmee krijg je de mensen pas echt in beweging en verhoog je de resultaten van je team.

Maar hoe doe je dat?

Een aantal tips:

  • Ook al kun jij het misschien zelf sneller en beter, probeer toch zoveel mogelijk activiteiten te blijven delegeren. Het is belangrijk dat je niet voortdurend zelf alle gaten blijft dichtlopen, maar je mensen vertrouwen geeft en daarbij niet de kans ontneemt zichzelf te ontwikkelen.
  • Vraag om mee te denken in het bepalen van de juiste oplossingen. Je zult versteld staan hoe creatief mensen kunnen zijn wanneer zij zelf onderdeel van de oplossing zijn.
  • Laat je niet belemmeren door het gemis aan strepen. Goede leidinggevenden gebruiken zelden hun strepen, maar zijn in staat om mensen voor zich te winnen.
  • Besteedt net zoveel aandacht aan je sturende taken als je inhoudelijke werkzaamheden. Hoe mooi zou het zijn als je daar net zo goed in wordt!

Wil je meer tips en je verder ontwikkelen? Kijk dan eens naar het programma-aanbod van Per4mance en dan met name naar de succesvolle training Meewerkend Leidinggeven.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief