Focus vs. Flow

  • Annika Ketelaar

Wat is het verschil tussen focus en flow? Dat hier überhaupt verschil tussen zit weten veel mensen niet. In de training Timemanagement is het één van de simpele inzichten die je helpen bij het verbeteren van je productiviteit. Want wanneer zet je focus in en wanneer flow als het gaat om slimmer en productiever werken?

Laten we beginnen met focus.

Er zijn altijd taken binnen jouw functie waar je niet per sé energie van krijgt. Een paar voorbeelden uit de praktijk: je bureau opruimen, declaraties verwerken, ... (vul maar aan).

Hoe zet je zo snel mogelijk een vinkje achter deze taak? Door focus.

Wanneer je jezelf focust, ben je een bepaalde tijd zonder afleiding bezig met één of meerdere taken.

Er zijn verschillende technieken om je te helpen om te focussen. Een aantal van deze technieken komen terug in de leerzame 1-daagse training Timemanagement, zoals de De Pomodoro-techniek en Time Blocking.

Er zijn zeker ook een paar belangrijke don'ts wanneer je in je focus wilt komen, zijn én blijven. De belangrijkste don'ts zijn:

  • Afleidingen: schakel notificaties uit, klik alle schermen weg die je niet nodig hebt, sluit je mail, doe de deur dicht of zet een koptelefoon op.
  • Multitasken: stop hier gewoon mee. Het is totaal niet effectief.

Dan is er ook nog flow. (En die is eigenlijk veel leuker...)

Ken je dat gevoel dat je jezelf helemaal verliest in een taak? Voor een content creator kan dat zijn: het maken van graphics of het schrijven van wervende teksten. Voor een data analist is het zeer waarschijnlijk het maken van een inzichtelijk data dashboard.

Wanneer je in de flow zit, ben je gedurende een tijd bezig met één taak waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Iets wat jou energie geeft en wat je leuk vindt.

Dus?

Het is super handig om te weten bij welke werkzaamheden de kans groot is dat je in de flow komt. Vervolgens kun je deze werkzaamheden gaan clusteren.

Hoe pak je dat aan?

  • Raak je in de flow van graphics maken? Plan dan een vol dagdeel in om alléén maar graphics te maken.
  • Raak je in de flow van facturen verwerken? Plan dan in om meerdere facturen achter elkaar te verwerken. Dus niet tussendoor eentje hier en eentje daar, maar bijvoorbeeld wekelijks een dagdeel voor alle facturen van die week.

Conclusie:

  • Heb je taken die moeten gebeuren, maar waar je niet direct energie van krijgt: ga op zoek naar focus.
  • Heb je taken waarvan je weet dat je de tijd vergeet als je dit aan het doen bent? Gebruik deze flow en zorg ervoor dat je een aantal uren achter elkaar aan deze taak kan werken.

Wil je handige inzichten, tips en tools om de focus te vinden en te houden? Wil je meer grip op jouw agenda, takenlijst en werkweek? Bekijk dan zeker eens onze 1-daagse training Timemanagement! Trainer en coach Gerard Vriens gaat samen met jou aan de slag om meester over jouw tijd te worden. Wij garanderen dat je praktisch, snel en energiek de veranderingen in gang zet!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief